Saturday, April 13, 2013

Sista förberedelserna innan UMSdT

En kul grej med att springa långt är alla prylar som behövs. Man brukar ju alltid säga att det enda man behöver för att springa är ett par löparskor och sedan är det bara att ge sig ut och springa! Jag tror att vi vet att det inte stämmer med verkligheten?! Löpning är en prylsport. Och jag älskar det!! Det finns så mycket pryttlar att köpa. Lättare, mindre och mer funktionellt (och dyrare!).

Det här är första gången som jag springer ett lopp där arrangören kräver att viss utrustning bärs under loppet. Alla deltagare i Ultra Mallorca måste ha med sig pannlampa, en röd lampa, mobiltelefon, en halv liter vatten (rekommenderas minst en liter), överlevnadsfilt, regnkläder och en mugg att användas vid vätskestationerna. Dessutom rekommenderar tävlingsledningen att man har med sig extra näring/mat, ryggsäck, solkräm, första hjälpen, vaselin, pengar, toalettpapper, trailskor (duuhh!!), armvärmare, buff, keps och klocka. Vid dåligt väder även fleece eller ylletröja.

Jag tar med alla grejerna på listan utom första hjälpen och istället för vaselin blir det Bodyglide. En röd lampa och mugg har jag köpt speciellt för loppet. En hopfällbar mugg kostade 19 kr och lampan 185. Det blev en Silva Tyto som bara väger 12 gram.








Det enda tvivlet jag har när det gäller val av utrustning är vilken rygga jag ska använda. För ett tag sedan fick jag hem en Mountain Hardwear Fluid Racepack från Castleberg Outdoors (Thank you very much, Alison!! Perfect service!). Den är i perfekt storlek och sitter som en smäck, är inte för stor och inte för liten för det jag faktiskt behöver ha med mig. Fickorna i mesh på framsidan är superstretchiga utan att bli sladdriga och rymmer enkelt en kamera eller ett par energybars och lite Nuun och andra smågrejer. Regnjackan sitter stadigt fast i bungy-snörena på utsidan.























Det får lagom plats en 1,5 liter vätskeblåsa och säcken har inget irriterande midjebälte som skaver. Men den har ingen hållare för stavar. Jag tror jag kanske behöver ha stavar med mig, mest för att kunna släppa på ordentligt i nedförsbackarna som är rätt tekniska. När jag sprungit Kilometre Vertical i Fully 2011 var det skönt att få lite extra kontroll med stavarna i nedförsbackarna på vägen tillbaka till startområdet. Min trusty old fellow, Salomon XA20, har suveräna hållare för stavar, all utrustningen får plats, den är komprimerbar, men känns lite stor på ryggen och dessutom är jag inte riktigt kompis med midjebältet. Vad ska jag välja?? Stavar eller inte stavar? MHW eller Salomon? Jag tar med båda så får vi se vilken som passar min dagsform.

Det finns en utrustningsdetalj som är absolut självskriven,och det är mina (ganska) nya Montrail Rogue Racer. De är nytvättade och fina och står just nu på tork i badrummet och bara väntar på att bli riktigt ordentligt misshandlade om lite drygt en vecka!

Idag är jag på näst översta steget både mentalt och fysiskt!

















För dagens filmer hoppas jag att du liksom jag tycker om Sail med AWOLNATION. Den första filmen har du sett många gånger förr, men har du sett den läckra bergsstigen i bakgrunden vid minut 1:00? Där vill jag springa i sommar om jag har lite tid över innan Eiger Ultran. Området där Jeb Corliss hoppar ligger alldeles vid Walensee i östra Schweiz och ser ju rätt OK ut!


Jeb Corliss Grinding The Crack from sphsengineering on Vimeo.

Andra videon är en liten show off, traileliten får branta stigar att se lätta ut. Kolla bara på Bethany Lewis studsiga steg (1:50).


Coaching Endurance 2012 from Matt Hart on Vimeo.

Sunday, April 7, 2013

Sista löppasset innan Ultra Mallorca

Ännu en helg, ännu en omgång backar att springa. Idag gick turen till Söderåsens nationalpark där en av rundorna börjar med en brant backe på ungefär 200 meter, rundan fortsätter med en skönt böljande stig längs en höjd och en nedförsbacke och avslutas med uppskattningsvis 2 km spånglöpning i lätt nedförsbacke längs med en bäck. Sammanlagt 4 km skön löpning som blev ännu bättre tack vare vårsolen! Efter första varvet kände jag ingen smärta alls i knät, tog ett varv till och sen ett tredje innan det var dags för att käka den medhavda lunchen. Precis när jag satte mig i bilen för att åka hem började det mulna till och ett kortvarigt regn föll. Tur!

Nu är det 13 dagar kvar innan loppet på Mallorca och konditionsmässigt kan jag inte påverka så mycket längre. Dagens 12 km blev därför det sista löppasset innan den 20 april. Jag ska däremot köra lite alternativträning, spinning, styrketräning, vandring och landsvägscykling (Sa Calobra-stigningen bla.).

Nu när jag väl har hittat en träningsform och tävlingar som jag tycker om, nämligen stig och bergslöpning, tänker jag inte riskera liv och hälsa genom att skynda på min egen utveckling. Det är mycket viktigare för mig att jag kan fortsätta njuta av naturupplevelsen och den fysiska och mentala ansträngningen som ligger i att springa långa lopp i bergsmiljö. Målen och prioriteringarna för detta mitt första ultralopp sätter jag därför ganska lågt. Om det känns lika bra i kroppen som det gjorde under Swiss Alpine Marathon i somras skulle jag kunna springa på mellan 10-12 timmar. Och jag vill helst inte behöva springa med pannlampa mer än absolut nödvändigt! Men prio 1 är alltid att genomföra loppet, 63 kilometer inom maxtiden, dvs. 16 timmar.

När jag kollade deltagarlistan idag såg jag förresten att det kommer finnas en svensk till på plats på Mallorca, Jonas Westling, från IKSU Multisport i Umeå. Han kommer springa den långa sträckan, 107 km! Go, Jonas!!

Idag blir det tre filmer. Först ut är en tillbakablick över 2012 gjord av Sepp, en tysk bloggkompis. Det är egentligen ganska märkligt att en sån obskyr sak som att springa i berg "förbrödrar" utan att man ens träffats, eller hur?


Därefter två superhärliga filmer, från Teneriffa och Schweiz. Jag har äntligen lärt mig hur man länkar till Vimeo, så det är suveränt bra kvalitet! Njut! Jag får kårar längs ryggraden av filmen från Teneriffa, en del av filmen är från området kring Puerto de la Cruz, där jag sprang i höstas. Så sjukt vackert!


Teneriffa Trailrunning from Jörg Schneider on Vimeo.

Schweiz är inte så jäkla pjåkigt heller (sa han och fick nästan tårar i ögonen...).


Alpstein Trailrunning from Jörg Schneider on Vimeo.