Sunday, March 31, 2013

Äntligen sol!

Just hemkommen från en helt underbar dag på Hallandsåsen! Solen skiner, inte ett moln på himlen och jag var helt ensam i Vallåsens slalombackar för backträning. Det var fortfarande flera decimeter snö i backen men tack vare den värmande solen fick jag superbra grepp med mina Rogue Racers. Två och en halv timme sammanlagt, med ett par soldyrkarpauser på toppen av backen. Högsta fallhöjden är 145 meter, så totalt blev det nästan 1000 meter (edit: drygt 800 meter) och inga känningar i knät!

Så här såg det ut i Vallåsen idag (minus skidåkare)














Tänk om alla dagar kunde vara som idag!

Saturday, March 30, 2013

En bok om traillöpning på svenska

Jag har tappat räkningen på hur många böcker jag läst om löpning de senaste fem åren. I bokhyllan står ett femtital böcker med varierande inriktning: olika lopp, träning, näringslära, träningslära, trail, stig, skog, asfaltslöpning, biografier, löparromaner och till och med ett par matböcker. Alla böckerna har det gemensamt att de är på engelska, och de behandlar uteslutande engelska och amerikanska förhållanden. Jag är rätt säker på att din bokhylla ser ut ungefär på samma sätt. Det som saknas är en svensk trailbok om svenska förhållanden. Ofta får man ju hålla till godo med vandringsguider, så två såna har jag också.

Så, idag tänkte jag tipsa om ett superspännande och ambitiöst bokprojekt som jag kom i kontakt med för ett tag sedan. Det är Niklas Holmström från Eskilstuna som skriver en bok som verkar bli en uttömmande guidebok till svensk traillöpning. Niklas har sprungit hela sitt liv och är förutom löpare även löpcoach, fågelskådare och författare till bland annat en bästsäljande fågelbok. Han säger att ett av syftena med trailboken är att inspirera människor att upptäcka vår fantastiska natur på ett, för många, nytt sätt. Boken vänder sig till både nybörjare och lite mer vana stiglöpare.


















Vad kommer boken att handla om? Niklas har tänkt sig ett brett perspektiv på trail running: "Till att börja med en definition på vad trailrunning eller terränglöpning är och vad det inbegriper. Terränglöpningens historia och utveckling i Sverige och utomlands. Var hittar man lämpliga stigar? Krävs någon särskild löptenik? Vilken årstid passar bäst? Vilka skor passar bäst? Varför trailrunning? Utrustning utifrån ens val av inriktning och eventuella utmaningar. Träningsupplägg. Teknikträning. Mörkerlöpning. Vätska och energiintag. Leder i Sverige att springa och hur man lägger upp en trailtur över flera dagar. Tävlingar och hur man förbereder sig. Dessutom kommer kända och okända trailfantaster få ta en sida var i anspråk för att förmedla tjusningen med trailrunning och delge sina egna tips och råd."

Det är som sagt ett ambitiöst projekt och det låter som det kan bli en liten bibel för oss stiglöpare när den publiceras någon gång i början av 2014!

Gilla gärna projektets facebook-sida.

Löparpodden hade en liten intervju (alldeles för kort i mitt tycke) med Niklas för en vecka sen. Han har säkert mycket mer att berätta!

Du har förmodligen sett det här UTMB-klippet tidigare. Det är min absoluta UTMB-favorit. Soluppgången vid Mont Favre ungefär 2:40 minuter in är så galet vacker!!


UTMB 2012 from Every Day on Vimeo.

Thursday, March 28, 2013

Är Rune Larsson Gud?

Det korta svaret är: Nej, troligen inte. Men just nu är Rune min husgud. Med sin skönt lugnande trollhättedialekt berättar han tillsammans med Jonas Buud i det första avsnittet av Studio Marathon om vad som krävs för att klara av och få ut den bästa upplevelsen av det första ultraloppet.

Rune Larsson (bild lånad från Kullamannens hemsida).
Kvällen innan Kullamannen-loppet håller Rune en föreläsning
på Rusthållargården i Arild. Kostnad 295 kr (inkl buffé
med bland annat skånsk äggakaka)















Både Rune och Jonas är väldigt avslappade i sina tips: starta långsammare än du har tänkt dig, var mentalt förberedd på visst obehag, öva på att äta och dricka under träningen. Och båda två bekräftar också det som varit min tes ända sedan jag påbörjade den här senaste äventyrsresan mot min första ultra efter Swiss Alpine Marathon i somras: det krävs inte en supermänniska för att genomföra en ultramarathon. Kan man springa ett vanligt marathonlopp kan man springa en bit till. Det som krävs är att man VILL springa längre!

För mig som är en högst medelmåttig motionslöpare är det här mumma att höra! Det krävs envishet, målmedvetenhet och lite jävlar-anamma. Det har jag om jag bara vill. Det ekar lite av Scott Jureks visdomsord: If you can walk, you can run.

Studio Marathon tillåter inte att man lägger upp filmen på Blogspot, men klicka på länken först i den här meningen så kan du se hela intevjun.

Just nu befinner jag mig nånstans mellan Jag ska försöka och Jag kan.

















En film jag sett ett par gånger senaste veckorna är den här med Michael "The Fruitarian" Arnstein och hans Western States 2011. Han börjar loppet i en härlig positiv stämning, inget kan knäcka en fruktarian, men någonstans längs banan ändras hans blick och hållning, rösten blir en oktav högre. Han nästan knäcks av sin egen kropp och stapplar över mållinjen på Placer High School i Auburn (allt är relativt, han klarar ändå sub-24 timmar och får silverbältet). Klart sevärd film!


Thursday, March 21, 2013

En månad kvar till Mallis

OK...? Vinter igen. Prognosen säger mer snö och minusgrader till helgen. På lördag byter vi till sommartid och samtidigt snöar det. Det sätter käppar i mitt träningshjul i alla fall, det långa pass jag planerade för på lördag får jag skjuta fram en vecka (eller kanske skulle man ta en semesterdag mitt i veckan och springa den del av Skåneleden jag tänkte mig?) Jag hoppas innerligt att vädret inte blir en trend för resten av året, loppen jag sprang 2012 var jättesköna och härliga, men alla utom Salomon Trailtour Kristianstad skedde i lite halvdåligt väder. I år vill jag ha strålande sol på alla loppen! Lite så här kanske:


Idag är det exakt en månad kvar till årets längsta lopp, 63 km genom Tramuntana-bergen på Mallorca. Träningen kunde gått bättre och vädret kunde varit lite trevligare. Men, jag ska inte klaga. Jag har fått till två bra, riktigt långa pass med varierande löpning och speed walking och kan jag bara komma ut på Skåneleden innan avresan känns det rätt OK.

Tidigt på morgonen den 20 april kommer bussen att gå från Port de Pollenca för transport till starten i Valldemossa. 10-16 timmar senare kommer jag att springa/gå/krypa över mållinjen i Pollenca och jag ser verkligen fram mot äventyret! Det ska bli riktigt kul att se vad min kropp säger om att vara i farten så länge och även vad huvudet tycker.

Jag läste någonstans att man skulle försöka att tänka på sträckan i etapper (vätskestationer till exempel) eller dela upp sträckan i delar man känner till väl. Jag har 3 kilometer till och från jobbet, en sträcka jag går varje dag. Det skulle innebära att loppet på Mallorca motsvarar 21 rundor fram och tillbaka till jobbet. Det är begripligt för mig och låter inte så jobbigt. Någon påpekade att det är ungefär 63 kilometer mellan Malmö och Helsingborg, en sträcka som jag också känner väldigt väl. Problemet med den bilden är bara att för att motsvara Trail Malloca skulle någon ha placerat drygt ett Kebnekaise mellan städerna. Att istället tänka sig hundra höjdmeter mellan jobb och hem (gånger 21) känns överkomligt. På något vis. Det kanske stämmer det där med att springa en ultra är 90 % mentalt? Snart får jag veta.

Scott Jurek: "I think anyone can run an ultramarthon, it´s really about having the desire, having the will. If you can walk, you can run."


Saturday, March 16, 2013

Back to building basics

Det var alldeles för länge sen jag skrev något här på bloggen. Jag har inte sprungit ordentligt på snart tre veckor, senaste löprundan var ultraintervallerna i slutet av februari eftersom jag varit försiktig med knät.

Efter Bluetrail Tenerife i oktober värkte ena knät mer än någonsin tidigare och jag gjorde mitt livs första besök hos en sjukgymnast. Det blev ett ganska intressant möte kan man kanske säga. När jag presenterade problemet och vad jag hade gjort och vad jag hade planerat för 2013 fick jag en blick som sa det mesta. Det syntes att sjukgymnasten inte riktigt trodde jag var klok och jag hade säkert tänkt samma sak dock om jag varit i hennes kläder. Här kommer en lätt överviktig man i sina bästa år med knäsmärta och först hävdar att han är löpare och sen att han dessutom ska springa sin första bergsultra om sex månader. Hon konstaterade ganska snabbt att jag var svag i baksida lår och baken, vilket fick till följd en sned belastning av musklerna som omger och stöder knät. Nå, jag fick "recept" på vissa styrkeövningar som skulle hjälpa till att stärka och balansera musklerna runt knäskålen och hela vintern har jag kört övningarna, kombinerat med backträning på löpband och stående spinning för att hålla uppe konditionen och få lite belastning på leder och ligament.

Jag kan rekommendera boken You are your own gym av Mark Lauren. Boken är full med enkla (och en del omöjliga!) övningar med endast den egna kroppen som redskap. Bara att plocka ihop de övningar man behöver alltså. Jag har i stort sett haft konstant träningsvärk i någon del av kroppen hela tiden, lår, vader, gluteus, mage (ja i stort sett hela coren) hela vintern och känner mig faktiskt lite starkare. Underbart!

Den senaste veckan har den här Salomon-filmen spridit sig som en löpeld (no pun intended), filmen visar Emelie Forsberg i sitt rätta element i Nya Zeeland, smal, teknisk stig i nedförsbacke. Spänn fast dig innan du trycker på play!


Greg Vollet som sprang före Emelie med kameran är en modig man! Du har väl hört podden med henne som Stigarna gjorde för ett par veckor sedan?

I går avgjordes förresten Nya Zeelands Tarawera Ultramarathon och damklassen vanns av Ruby Muir, som sprang 100 trailkilometer i.. Fivefingers! Hur sjukt är det? Men kolla vilken härlig stig.

Bild lånad från irunfar.com (klicka för större version)
















Bland herrarna segrade amerikanen Sage Canaday, som när han inte tävlar har ett eget produktionsbolag som bland annat gör såna här coola löpfilmer (ändra videokvaliten till HD).



Nästa helg ska jag köra mitt eldprov innan avresan till Mallorca om en månad. Planen är att gå tillbaka till det som senast funkade, det vill säga koncentration på "perfekt" form, låg fart för att minska belastningen och gå när jag behöver. Skåneleden, here I come!

Friday, March 1, 2013

UTAC och ett nytt PB på 6 km

Något har jag tydligen gjort bra i vinter, trots minimalt med löpning. Gav mig efter jobbet ut på en snabbrunda, min standardasfaltsrunda, Annelund-Södervärn-Pildammsparken-Davidshall-Drottninggatan-Amiralsgatan och hem igen, sammanlagt 6 kilometer. Dagens runda började i vanligt lugnt tempo men när jag kom fram till Davidshall kände jag mig riktigt pigg och ökade farten lite. Lyckades hålla tempot hela vägen hem och klockade nytt PB på varvet, 33.10!! Jag tror det var en kombination av träning och pannben.

Nu har jag gjort mig förtjänt av en:

Favoritölen just nu


















Idag hade jag tänkt berätta om ett lopp jag hittade för nån månad sedan. Jag satt och kollade på UTMBs hemsida och kollade olika kvalificeringslopp i Spanien för "Drottningen av bergsloppen" och hittade ett 80 kilometers lopp som verkade intressant för framtiden. Loppet, som ingår i en serie om fem olika lopp, heter Ultra Trail Aldeas da Courel och går på ganska låg höjd  i Galicien, norr om Portugal. Men, sammanlagt 5000 m+ över 80 km är fruktansvärt många höjdmeter oavsett höjd och är anledningen till att loppet ger 3 poäng till UTMB. I år går loppet den 25-26 maj och man kan förutom 80 kilometer även välja att springa en "enklare" bana om 35 km.

Så här ser höjdkurvan över 80 km ut:








Det ser inte ut att vara många plattmeter, och 35 kilometersloppet är inte mycket bättre:








Upp och ner hela tiden!

På loppets facebooksida finns en massa härliga bilder från loppet och den alldeles fantastiska natur man springer igenom. Här är några av dem (en del av dem är från andra lopp i Galicia Maxica-serien, men visar ju hur vackert Galicien är ändå):
































Just den här helgen går första loppet i serien och nästa helg går en natt-halvmara! Arrangörerna har tyvärr tagit ner den video som fick mig intresserad av loppet, men jag har skrivit till dem och bett att få en privat kopia (hoppas kunna bjuda på den senare).  Som sig bör avslutas ändå dagens inlägg med en youtube video, från 35 kilometersloppet.