Monday, January 21, 2013

Bloggen fyller 1 år!

Utsikt upp mot Franz Josefs Höhe - en av de bästa dagarna i bergen 2012,
ett par dagar innan Swiss Alpine Marathon


















Idag för ett år sedan skrev jag det första inlägget på Löpinspiration. Det handlade om att röra sig lite varje dag för att på så sätt må bättre, bli hälsosammare och få bättre kondis. Under året som gått har jag rört på mig minst en halvtimme om dagen. Vissa dar har det visserligen bara handlat om att gå till och från jobbet, men jag har fått in ungefär hundra löppass och ett fyrtiotal spinning/gympass. På schemat har också stått 9 traillopp och ett asfaltslopp (Midnattsloppet). Det stora målet för 2012 var så klart Swiss Alpine Marathon och i andra hand Bluetrail Tenerife. Båda loppen gick bra och gav mig precis den där inspirationen som jag sökte och tar med mig in i 2013.

Jag tycker det första syftet med bloggen, att inspirera mig själv till att springa regelbundet och klara av mitt första maratonlopp, är uppfyllt. Det andra delmålet är att inspirera andra genom texter, bilder och framför allt sköna you tube klipp med stig och bergslöpning. Jag älskar långa och välgjorda filmer, de måste inte nödvändigtvis vara tekniskt perfekta, det är den övergripande känslan som är det viktiga. Jag vet att flera av er som följer bloggen uppskattar filmerna så det kommer jag fortsätta med. Med tanke på hur många GoPro-kameror man ser under loppen borde 2013 kunna bjuda på ännu fler och ännu bättre filmer än de vi sett hittills.

En sak som jag lärt mig under året är hur oerhört viktig ens mentala inställning och förberedelser inför ett längre lopp eller träningspass. Mitt favoritcitat kommer från boken Relentless Forward Progress (som jag läste för fjärde gången under julhelgen). Megan Hicks skriver i efterordet:

"If you haven´t figured out the root of this ultrarunning business quite yet, I´m about to let you in on the sport´s secret. Happiness. Simple, isn´t it?

Many ultrarunners are driven, in part, by competition, by setting and achieving goals, or by spending time in attractive natural settings. But each of those motivations can be traced back to that secret: doing stuff that makes you happy.

So get out there and dream big and beyond category, all right?"

Gör det som gör dig lycklig. Dream big and beyond category. Kan det sägas bättre?

Vad väljer man för youtube-klipp en sån här dag? Kanske filmen från det minst lästa inlägget på bloggen? Lite fånigt amerikanskt på sina ställen, men andemeningen förstår och uppskattar vi ändå, eller hur?


Sunday, January 13, 2013

Tips om core-träning

Kylan har kommit även till Skåne och det tar verkligen emot att springa utomhus. Eftersom jag svettas mer än de flesta (?) fryser ylle-buffen och det blir kallt om huvudet, tårna och fingrarna tycker inte om att det är minusgrader heller. Igår skulle jag ha sprungit ICEBUG Winter run på Bulltofta, men jag hade verkligen ingen inspiration. Barmark är inte så kul att springa på när jag hade tänkt mig snö och is (måste ha glömt att det här är Malmö!) och rundan på Bulltofta har jag sprungit tillräckligt på ett tag.

För att få lite nya idéer gick jag till Friskis och körde alternativ träning. Det var faktiskt lite inspirerande, för överallt runt mig tränades det på alla möjliga sätt, olika övningar, varianter både med och utan redskap. När jag på darriga ben gjorde vanliga enkla knäböjningar på Bosu-bollen var det en tjej som samtidigt körde sina övningar med Bosun och det var så jäkla imponerande! Utan en darrning i kroppen, stod hon på ett ben och gjorde pistols (se videon nedan), lyfte andra benet rakt upp och greppade om vristen och andra övningar som jag bara kan drömma om! Hon måste ha en core av stål.


Jason Robillard som bland annat driver sajten Barefoot Running University har även gjort en del bra youtube-videor där han visar olika övningar specifika för löpträning. Här är två exempel.



De här enkla övningarna kan vem som helst göra innan eller efter nästa löppass. Bygger både styrka och kondition.


Lyssnar du inte på Trail Runner Nations poddar? Då har du missat The Sock Doc, Steve Gangemi. Han är läkaren och triatleten mm som ger supertips om i stort sett allt träningsrelaterat, och särskilt om att springa långt på Stig. Väl värt att lyssna på under träningspasset, jag lovar!

Friday, January 4, 2013

Schweizisk alp-porr

Jag är anmäld! Så här ett par dagar in på det nya året kunde, vågade, ville jag inte vänta längre utan anmälde mig idag till Eiger Ultra Trail i Grindelwald, Schweiz. Loppet kommer gå av stapeln den 20-21 juli och det som till slut fällde avgörandet var naturen och utsikterna som erbjuds i dalen där Grindelwald ligger. Det är helt enkelt de absolut vackraste vyerna jag sett! Dit måste jag bara åka och springa och vandra i sommar.

Jag tror jag såg ordet trailporr första gången i ett inlägg av Mikael "Stigarna" Björk, på den tiden hette bloggen Into the Wild (drivs idag av Fredrika Gullfot). Att förknippa bilder på vackra stigar, natur och berg med pornografi kan kanske verka lite märkligt men på något sätt känns det som ett lite talande begrepp och resten av det här inlägget ägnas den variant (avvikare?) av begreppet trailporr som härmed döps till alp-porr.

Vi börjar med lite officiell alp-porr från turistbyrån i Jungfrau-regionen:


Och fortsätter med diverse ekivoka bilder på sköna kullar och dalar (lånat från wikipedia mfl.):





















Och avlutar med lite bilder på själva "aktiviteten" (bilder norpade från Eiger Ultra Trails hemsida) :




























Wow! Jag fick högre puls bara av att skriva och välja bilder!