Friday, July 20, 2012

Mot Alperna och Swiss Alpine Marathon!

I morgon sätter jag mig i bilen för att köra mot Alperna. Första stopp blir förmodligen någonstans på hög höjd i Österrike innan jag fortsätter till Aosta-dalen. Dagen innan Swiss Alpine tänkte jag ta in på hotell i Davos, hämta nummerlappen och mingla lite i kongresscentret och kolla in nyheterna bland tillverkarna. Jag hoppas Julbo har en monter, jag skulle vilja ha ett par nya, coola solglasögon till loppet.

För övrigt har träningen sista två veckorna blivit lite så så. En sommarförkylning satte sig på luftvägarna, men inte värre än att jag tar det som en del av min "tapering", dvs att jag vilat mig i form.  (Lyssna gärna på den här podcasten om just tapering) Jag tänker mig att veckan innan loppet, precis som på Mallorca, göra snabba vandringar/löppass i bergen. Det sliter väldigt lite på kroppen trots att man kan få in många höjdmeter varje dag.

Det här är nog det sista inlägget innan Swiss Alpine, så jag tänkte passa på och tacka för stödet och lyckönskningarna! Lycka till även ni andra som ska springa i Schweiz (eller någon annanstans!)!

Idag blir det två klipp från youtube igen, eftersom jag känner att det behövs. Först ut är Tim Waggoner som delar med sig av sin livsfilosofi och varför han springer långt.



 Klipp nr 2 kommer från Alta Via 2 i Italien, snart är jag där!



Thursday, July 19, 2012

Springer med pannlampa

Petzl har gjort den här härliga filmen om att springa med pannlampa tillsammans med några av de bästa trailspringarna. Jag brukar ha en liten handhållen ficklampa tillsammans med pannlampan för att få lite kontrast.


Sunday, July 15, 2012

99 % visuellt!

Och en procent text. Idag blir det bara youtube-klipp, i dubbeldos. Först en racereport från Lavaredo Ultra Trail.


Och sedan en film från Montagn´hard, som verkar så jäkla häftig! Sebastien Chaigneau vann årets korta bana.


13 dagar kvar till Swiss Alpine, sex dagar kvar till avresan och acklimatiseringssemestern!

Thursday, July 12, 2012

16 dagar kvar

Ja, nu är det bara sexton dagar kvar till Swiss Alpine. Börjar bli lite nervös. Jag vet att det är fånigt att bli orolig för ett lopp, men det känns inte som jag riktigt gjort allt jag kan för att det ska bli bästa möjliga resultat. Jag har kanske inte sprungit så ofta eller så långt jag velat. Jag väger fortfarande lite för mycket (inte jättemycket, men kunde jag gå ner 3-5 kilo till hade det varit OK). Det jag har full koll på är omständigheterna runt loppet. Jag har kollat banprofilen, vilken utrustning (skor, kläder, midjebälte/ryggsäck, mat och dryck) som behöver vara med vid olika väderlekar och hur fort jag behöver springa/gå i olika partier av banan för att klara mina tidsmål. Det som kan gå fel är alltså jag själv. Gulp!

Har jag tränat tillräckligt? Jag tror det. Jag är faktiskt lite glad att jag valde en bergsmara som mitt första maratonlopp. Hade jag valt en stadsmara istället hade jag haft krav på mig, både från andra och mig själv att klara 42195 meter på en viss tid. Skamgränsen för maraton verkar vara 4-4,5 timmar och det finns ett krav (mer eller mindre officiellt) på att man måste springa hela tiden. I ett bergsmaraton råder lite andra regler, det är fullständigt acceptabelt att gå vissa delar av banan eftersom det går fortare och är mer energieffektivt än att springa. Skamgränsen i en bergsmara beror helt och hållet på hur många höjdmeter banan innehåller och hur teknisk den är.


Det känns bra att veta att jag inte är ensam om att (nästan) ta mig vatten över huvudet. Killen i dagen klipp är visserligen ganska vältränad, men knappast konditionsmässigt. Att han trots det anmäler sig till, startar och genomför ett lopp som är klart utanför hans "comfort zone" tycker jag är så jäkla imponerande! Det visar att ens förmåga att klara av svåra och tunga uppgifter sitter lika mycket i huvudet som i kroppen, ge dig fan på att klara något och det finns ingen kraft som kan ändra på det.

DO EPIC SHIT!


Sunday, July 8, 2012

Kilians Classik inspirerar

"Duracellen" Miranda berättar idag om sina upplevelser vid Kilian Classik i Font Romeu och jag förstår precis vad hon menar. Miranda skriver passionerat om bergslöpning. Och vilka foton (!), jag trodde inte terrängen skulle vara så tuff. Det här var riktigt kul att läsa så här 20 dagar innan Swiss Alpine!

Sunday, July 1, 2012

Det är mycket nu!

Har haft två riktigt bra träningspass i helgen, korta och intensiva pass i skogen. När jag inte behöver tänka på löptekniken funkar det riktigt bra och jag har både igår och idag sprungit lika fort på skogsstigar som jag brukar springa på asfalt.

Trots det smyger sig små, små stunder av tvivel in i huvudet och då tvivlar jag på om jag kommer klara av att springa ett maraton i schweiziska berg, det är ju så långt och det är ju så många höjdmeter. Lika snabbt slår jag ifrån mig: Är du tokig? Självklart kommer du klara det, du har ingenting att förlora, du har inget tidsmål och du älskar att löpa i vacker bergsmiljö! Särskilt det sista argumentet brukar hjälpa. Jag ser verkligen fram emot att se hur det ser ut uppe vid Keschhütte och Sertigpass och jag längtar efter att springa ner mot Sertig Dörfli på alpstigarna, förbi kossor med klingande koskällor, mot stadion i Davos!

Shit, det kommer bli så kul!

Apropå vacker alpmiljö så avgjordes i fredags Lavaredo Ultra Trail. Loppet vanns av Iker Karrera före Seb Chaigneau på herrsidan och Fernanda Maciel slutade tvåa efter fransyskan Canepa. Tävlingen avgörs i bergen kring Cortina d´Ampezzo. Så här kan en helt vanlig dag se ut vid Tre Cime di Lavaredo.