Saturday, June 30, 2012

Nu börjar Sky Games

Idag börjar Sky Games 2012 i spanska Ribagoca Romanica i Katalonien-Aragon. Sky Games är Skyrunning Federations världsmästerskap och hålls vart fjärde år. Först ut är KmVertical följt av SkyRace och SkyMarathon nästa helg. Dessa discipliner är öppna för alla som vill och som betalar anmälningsavgiften.

KmVertical består av tusen meters stigning över en tre kilometer lång sträcka och gick tidigare idag. Herrtävlingen vanns av Agustì Roc från Spanien och damtävlingen av suveräna Oihana Kortazar. I det internationella herrfältet känner jag bara till Bryon Powell (från irunfar.com) och Adam Cambell (som har en läsvärd blogg). Inga svenska deltagare.













SkyMarathon ser ut att vara riktigt tufft! Swiss Alpines maratonsträcka är ju rena barnleken i jämförelse. Sammanlagt 6000 höjdmeter (+/-) är nästan dubbelt så många höjdmeter över samma sträcka.













En lite annorlunda gren är sprintsträckan SkySpeed, 200 meter med 100 höjdmeter, kan bli riktigt mjölksyratungt!

Sydafrikanska nättidningen Go Trail skriver mer om tävlingarna.

Dagens youtube-klipp blir med Salomon-atleten Mireia Mirò som kom trea i damernas KV.


Friday, June 29, 2012

Effektiv löpteknik

När jag började springa för ungefär fem år sedan orkade jag inte springa mer än fem kilometer under hela första säsongen. Men, så applicerade jag några av de så kallade LEAN-principerna på min löpning, dvs att använda så lite energi som möjligt för att få ut så mycket som möjligt ur varje insats. För att ta mig från punkt A till punkt B med så lite energianvändning som möjligt började jag ta korta steg, lyfta fötterna så lite det går, springa och landa mjukt och tyst (ljudet av stampande fötter är en energiförlust och jag valde skor inte efter vad Löplabbets försäljare tyckte utan baserat på hur tysta de var) och försökte att röra ben, armar och fötter framåt utan sidrörelser.

Resultatet lät inte vänta på sig, ganska omgående kunde jag öka mina vardagsrundor till 10-15 kilometer och fullföljde min första halvmara. Tempot med den här löpstilen är beroende av starka ben, vilket kanske kan förklara att jag springer "långsamt"? Skulle definitivt behöva träna benstyrka mer.

Dagens youtube-klipp är med Dr. Thomas S. Mueller, vid Appalachian State University. Han pratar om en löpteknik som låter misstänkt likt mina teorier. Klippet är definitivt sevärt och jag tror många skulle kunna njuta mer av löpning om dom bara fick lära sig att springa energibesparande!

  

Thursday, June 28, 2012

Nostalgi på min barndoms stigar

I helgen var jag och hälsade på morsan och farsan i deras sommarstuga. Jag har tidigare sprungit på vägarna på ön, men aldrig i skogen. Men, inspirerad av den suveräna miljön under Salomon Trailtour Kristianstad bestämde jag mig för att utforska de gamla invanda stigarna jag kunde utan och innan som barn.

På den tiden hölls stigarna öppna och fina av våra vandringar i "vildmarken". Men det har hänt mycket och numera dominerar fullvuxen skog där det tidigare bara fanns buskar och sly, de fina stigarna är överväxta av blåbärsris och ormbunkar.

Jag sprang två långa rundor i skogen och längs stränderna, sammanlagt ungefär 15-16 km. Lugnt, skönt, vackert och jäkligt jobbigt.

På en del av bilderna nedan kan man se stigen, på en del syns den inte, men den finns där fortfarande. Just det gör att man hela tiden måste vara koncentrerad och uppmärksam för att inte trampa snett, skrapa sönder benen på gömda grenar eller sparka sönder tårna på någon sten eller rot ger en underbar närvarokänsla.































I helgen ska jag åka till bokskogen och försöka hitta lite småstigar och sedan springa "vilse". När jag fått nog är det bara att navigera tillbaka till bilen med GPS:en i Ambiten. Ett enkelt helgnöje!

Kilian vann förresten dagens KV-tävling i Manigod, så han verkar ha klarat bra mentalt efter förra veckans olycka på Mont Blanc. 

Vi avslutar väl dagens inlägg med lite skön löpning från youtube?

Sunday, June 17, 2012

Dödsolycka vid Mont Blanc

Från Kilian Jornets facebook kom för en stund sedan sorgliga nyheten att Stephane Brosse omkommit i en olycka under ett försök att korsa Mont Blanc-massivet. Det skulle bli den första delen av Kilians projekt Summits of my life.

Från Kilians facebook-uppdatering:

"We regret to announce that during the attempt of the Mont Blanc crossing by Kilian and Stéphane Brosse this morning, Stéphane lost his life in an unfortunate accident. In these difficult times, Kilian is well physically and is devoting all his energies to support the family and friends. In the upcoming days he will issue an official statement. Thank you for your understanding and support. Kilian team."

Uppdatering: Olyckan inträffade på 3900 meters höjd på l'aiguille d'Argentière när en lavin drog med sig Stephane Brosse vid passering av en ravin (couloir). Trots att Kilian och de andra i sällskapet omedelbart tillkallade hjälp och bergsräddarna ryckte ut med helikopter kunde inte Stephanes liv räddas.

Wednesday, June 13, 2012

Träningsvärk

Sedan loppet i Kristianstad i lördags har jag knappt kunnat gå. Vaderna protesterade redan i söndags morse och sedan blev det bara värre. Igår kväll gick jag till Friskis och körde ett spinningpass och det kändes lite bättre efter det. Vadmusklerna värmdes upp lite och gick att stretcha ut. Instruktören verkade lite sur för att jag inte cyklade som han sa att jag skulle göra, men jag struntade i det och körde stående cykling hela passet eftersom det känns mest löpstegslikt.

I morgon är det dags för första asfaltspasset på nästan en månad och det ska bli skönt! Malmö är platt och tråkigt, så det blir mp3-spelare med lite sköna podcaster från UltraRunnerPodcast. Intervjun med Ellie Greenwood är bra tycker jag, hon verkar väldigt glad och ödmjuk.

Bild lånad av marsdorian

Snyggt av Salomon

Det här klippet från Salomon running är riktigt snyggt! Emelie Forsberg har en av huvudrollerna.


Saturday, June 9, 2012

Salomon Trail Tour Kristianstad - vad var det här?

Nej, jag menar absolut inte att det skulle vara något fel på dagens deltävling i Salomon Trail Tour i Kristianstad. Tvärtom. Arrangemanget var suveränt, funktionärerna längs banan mycket vänliga och peppande och vädret kunde inte ha varit bättre. Men jag vet inte vad jag ska kalla den sorts löpning som bjöds på i spåret. Det här var helt nytt för mig och jag fullständigt älskade det! Terrängen bjöd på långa sträckor med knappt skönjbara stigar genom skogen (hade det inte varit så väl märkt med rödvita band hade jag inte hittat) och det var ganska kuperat. Underlaget var mjuk mossa, stubbar, stenar och t.o.m. stockar som man fick hoppa över. Det kändes... ursprungligt? Jag norpar en bild från arrangörens facebook-sida för att illustrera hur det såg ut.

Bockebodaskogen (lånad av Salomon Trail Tour - Kristianstad)
















Vad kallar man den här sortens löpning för? Traillöpning, stiglöpning, terränglöpning och orientering stämmer ju inte riktigt. Det enda ordet jag kan tänka mig som faktiskt beskriver dagens löpupplevelse är fri löpning. Hela tiden anpassa steglängd och fotisättning/placering efter en ständigt skiftande terräng. Det är nog ingen stor överraskning att flera av de främsta löparna i loppet är orienterare i grunden.

Precis som på Kullamannen hamnade jag ganska direkt i en bra grupp löpare som höll samma fart som mig och vi hade sällskap hela vägen från 2 km till målet. Det var ingen som direkt pratade, alla var fullt upptagna med att springa och djupandas. När det var ungefär en kilometer kvar kom jag in i en andra andning, fick krafter från okänt håll och kunde gå om och förbi flera av de andra i gruppen och droppade hela gruppen i en underbart skön, teknisk nerförsbacke och gick i mål på ungefär 1.20! Är det träningslägret på Mallorca som burit frukt? Jag kapade 27 minuter från Kullamannen (som visserligen hade betydligt fler höjdmeter) och min Suunto Ambit registrerade en PTE på maximala 5.0. Ambiten säger också att jag behöver vila 47 timmar efter dagens löpning så på måndag kväll kan jag börja ladda och träna koncentrerat på Swiss Alpine!

Jag vill slutligen tacka arrangörerna vid Härlövs IF och Salomon för ett superarrangemang i en alldeles underbar del av Skåne! Nästa år ska jag springa den långa sträckan så jag kan njuta längre tid i spåret.

Thursday, June 7, 2012

Äntligen Bluetrail!

Nu är jag anmäld! Efter månader av väntan och en intetsägande hemsida har Tenerife Bluetrail äntligen öppnat för anmälningar. Hittills finns sidan bara på spanska, men anmälan finns även på engelska.

Den 20 oktober kommer jag att springa 20 kilometersloppet. Det blir 4784 höjdmeter sammanlagt, varav 2173 positiva höjdmeter. Det ska bli så jäkla kul! Jag har lagt upp ett klipp från loppet tidigare och bjuder här på ett till, titta och njut av den underbara naturen!

Edit 120919. Nu har de ändrat höjdmetertalet: 2760 höjdmeter totalt och 1166 positiva höjdmeter. 


Tuesday, June 5, 2012

Löplivsregler

Kort inlägg idag. Jag snubblade på den här lilla pärlan för ett tag sedan och har återvänt och tittat på klippet flera gånger. Korta, enkla regler för att få ut det mesta och bästa från din stiglöpning.


Åh, förresten! Kolla gärna in Trail runner nations podcaster, massor med supertips från, om, av och med löpare! Suveränt att lyssna på i spåret.