Friday, March 30, 2012

La Montagn'Hard

För framtida resor är Montagn´Hard ett lopp jag skulle vilja prova, kanske inte fulla 100 kilometersdistansen, men något av de lite kortare loppen (60 eller 37 km). Det skulle kanske vara ett mål nästa år? Första ultraloppet? Det vore riktig coolt att slutföra ett lopp som ger poäng till UTMB!

När man ser den här 40 minuter långa videon från loppet blir i alla fall jag ruskigt sugen på att springa i berg.



Sunday, March 25, 2012

Årets första sommarpass

Idag sken solen! Redan när jag vaknade visste jag att det skulle ske idag. Klockan 12 klev jag utanför dörren, iförd tunn långärmad funktionströja och... shorts! Det var så skönt att di lurviga fick komma fram efter en lång höst och vinter. Sprang iväg mot inre ringleden, förbi Holma, mot Limhamn, mötte en massa människor i vinterkläder som tittade på mig som jag vore tokig. Vad gör det när solen skiner? Längs Ribban, tre GB-lastbilar fulla med glass körde förbi och spelade "Sommaren är kort", stannade 11 minuter vid en kiosk (glömde stänga av min splirrans nya Suunto Ambit) och köpte dricka, och så iväg igen. Totalt blev det 16,9 km på 1 h 54 min. En månad kvar till Sydkustloppet, men det känns som om två timmar är inom räckhåll!


Thursday, March 22, 2012

Fullständigt fascinerande ultralopp

Trailplodder tipsade häromdagen om ett nytt filmprojekt som behöver finansiering. Det supertuffa ultraloppet The Barkley Marathons (japp, plural) ska filmas och producenterna behöver pengar till projektet.

The Barkley är en serie maratonlopp som löps i Frozen Head State Park i Tennessee varje år, varje löpare springer fem varv på en varvbana som mäter 20-26 miles, ingen vet exakt hur långt, och ska för varje varv hämta ett ett antal boksidor gömda längs banan. Under loppets 25-åriga historia har bara tio (10) personer klarat hela loppet inom tidsgränsen på 60 timmar!!! Arrangörskillen ser helt galen ut för övrigt, så vad kan man vänta sig?

Om du har 400 kronor över så här i slutet av månaden, donera till det här underbara projektet så får du en DVD i början av nästa år med The Barkley Marathons! Det går naturligtvis att skänka både mindre och mer pengar.




Sunday, March 18, 2012

Skrylles stigar suger

Ja, stigarna i Skrylleskogen utanför Lund suger. Musten ur en. Följde en stig från Skryllegården idag, riktigt ojämnt underlag med mycket stenar, rötter och stubbar att se upp med. Efter ungefär en kilometer tog stigen slut när den kom fram till en liten väg, följde vägen femtio meter och där dök en ny stig upp så jag följde den till den också tog slut. Så höll det på i nästan en timme, nya stigar uppenbarade sig hela tiden och försvann lika plötsligt. Det var riktigt bra träning, jag fick hela tiden anpassa stegen till terrängen och eftersom stigen var full med hinder kunde jag inte lyfta blicken ens två sekunder. Jag vet inte hur många små kullar och backar jag sprang uppför och nerför, men efter en timme var jag tillbaka vid Skryllegården utan att ens ha märkt hur det gick till eller vilken stig jag följt. Fantastiskt härlig trötthetskänsla i kroppen och somnade som en liten bebis när jag kom hem.

Dagens inspirationsklipp blir så klart lite skön skogslöpning.


Friday, March 16, 2012

Boktips

Jag visste inte att Bear Grylls skrivit en bok som heter Mud, sweat and tears, har inte läst boken och kommer nog inte att göra det heller. Däremot tänkte jag rekommendera en annan bok med samma titel: Mud, Sweat and Tears med undertiteln An Irish Woman's Journey of Self-Discovery skriven av Moire O´Sullivan. Moire började sin resa på den svårbegripliga fell running cirkusen i Storbritannien, vidare över den brittiska varianten av mountain marathon (som är två dagars orienteringstävlingar med packning), adventure racing till att bli den första personen, man eller kvinna, som fullföljer the Wicklow round (26 bergstoppar i närheten av Dublin, drygt 100 km inom 24 timmar). Boken är riktigt läsvärd för alla som tycker om trail och bergslöpning och rekommenderas varmt!


Moire jobbar sedan flera år i sydost Asien och skriver på sin egen blogg om träning och tävling från den delen av världen. Det vore kanske något för frusna svenskar, att tävla och träna på semestern i Thailand, Burma eller Vietnam?




Thursday, March 15, 2012

Frosty

Första gången jag såg, Anna "Frosty" Frost, och egentligen hörde talas om henne, var när hon vann TNF Challenge 50 2010. I segerintervjun på irunfar.com sa hon, efter sin första ultramara, att hon aldrig mer skulle springa ultra. Det syntes på henne att hon menade allvar. När hon så ställde sig på starlinjen till 2011 års upplaga av samma lopp tillsammans med bland andra Ellie Greenwood och Lizzy Hawker trodde jag inte hon skulle ha en chans. Anna gjorde sitt andra ultralopp någonsin mot riktigt tufft motstånd. Men, både Lizzy och Ellie fick se sig besegrade av Frosty. Kort efter målgången gjorde Bryon Powell den här intervjun med en oförskämt fräsch Anna Frost för irunfar. Det är så skönt att höra och veta att det finns en sport där de stora stjärnorna inte har näsan i vädret utan ger avslappnade och öppenhjärtiga intervjuer och bjuder på sig själva.

Monday, March 12, 2012

Lååååångt klipp

Running madness, en timme och 14 minuter om Western States 100. Filmen gjordes 2002, men tack vare de fantastiska hockeyfrillorna och höga håret på vissa av deltagarna ser det mycket äldre ut. Nå, filmen påminner en hel del om Unbreakable men den filmen är ungefär tusen gånger bättre. Varför väljer jag då Running madness som dagens inspiration? Därför att Running madness handlar om både stjärnorna och om de vanliga löparna (om man nu kan vara "vanlig" som springer fyra maratonlopp i följd). Den handlar också om Gordy Ainsleigh, the grand father of ultra running. Men framför allt försöker filmen beskriva Varför? Varför väljer en del människor att springa riktigt långt? Boka upp en helkväll och se Running madness.

Sunday, March 11, 2012

Fy fan!

Dagens inspirationsklipp är det häftigaste jag sett! Jared Campbell formligen flyger uppför en bergsvägg, ackompanjerad av Shinedowns Diamond eyes! Jag blir svettig bara av att titta på videon! Wow, fyra utropstecken i samma blogginlägg! OK, fem!


Saturday, March 10, 2012

TNF Transgrancanaria

Underbara språkövningar, blandning av franska, spanska och "engelska" i dagens youtube-klipp. Sebastian Chaigneau vann Transgrancanaria 2012, årets första långa traillopp. Det ska bli riktigt kul att se vad som händer den här säsongen, flera av de bästa amerikanerna verkade minst sagt sura över att både Hardrock 100 och Western States titlarna gick till "the Euros". Anton Krupicka verkar inför den här säsongen träna på att springa med ryggsäck (vilket ju är ett baskrav vid många lopp i Europa). Hoppas han hinner komma över den skada som han ådrog sig förra året, det vore så kul att se vad han kan göra i Transvulcania, där ju även Kilian Jornet ska göra sin säsongsdebut.



Monday, March 5, 2012

Sköna måndag

Igår 4,5 timme spinning, idag lite skön träningsvärk. Inte så där ont att man går som en skadskjuten kråka, bara så där skönt ont i musklerna att det känns att man var duktig igår. Det är det längsta träningspasset på hela vintern. Någon gång i september sprang jag Malmö-Lund tur och retur. Det ska jag nog inte göra om på träning igen. Jag hade sån smärta i knän och vader att jag inte kunde gå normalt på en vecka. Samtidigt tänker jag ändå utsätta mig för smärtan på tävling, Swiss Alpine Marathon blir mitt första maratonlopp någonsin. De flesta brukar som sin första mara välja något platt, tråkigt stadslopp typ Stockholm eller så, men tanken med att välja Swiss Alpine är bara att ta mig runt, löpande, gående eller krypande spelar ingen roll. Då spelar tiden ingen roll alls, jag tänker bara njuta av upplevelsen och därefter njuta av träningsvärken så länge jag kan.

Dagens inspiration är naturligtvis Swiss Alpine Marathon, även idag blir det en dubbel. Först ett reportage från schweizisk TV som jag tycker är sevärt, en tjej från trakten kring Davos som följer familjetraditionen och springer Swiss Alpine! 
 
Det andra klippet är från maratonsträckan. Jag hoppas verkligen på bättre väder den 28 juli!


Friday, March 2, 2012

Cuenca, Spanien

Jag har inte något minne av att bergen och klipporna runt Cuenca såg ut så här från mitt år som student i Spanien. Vilka galna klippväg(g)ar!